dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Foto: Janus Engel, Polfoto.

80 pct. kender ikke til gratis alkoholbehandling

10 pct. af danskerne drikker for meget. Og de ved ikke, de kan henvende sig til kommunen for at få hjælp. Det skal en ny kampagne rette op på
14. JAN 2015 7.50

Selv om alle har ret til et skræddersyet behandlingsforløb gennem deres kommune, kender 78 pct. af danskerne, ifølge en ny meningsmåling, ikke til kommunens alkoholbehandlingsgaranti - ligesom der hersker fordomme og uvidenhed om, hvad behandlingen går ud på. Derfor iværksætter landets kommuner en ny kampagne i samarbejde med Alkohol og Samfund og Trygfonden.

- Alkoholproblemer berører alle samfundslag, og en tredjedel af alle danskere har en person i familien, der drikker for meget. Folk med alkoholproblemer venter cirka 10 år, før de beslutter sig for at gå i behandling, og det går hårdt ud over både familien, jobbet, helbredet og økonomien, siger Allan Jonas, projektleder i Alkohol & Samfund.

Anette Søgaard Nielsen er forsker på Syddansk Universitets forskningsenhed for klinisk alkoholforskning, og ifølge hende er en af de helt store styrker ved kommunens behandlingscentre, at der er kompetencer til at inddrage hele familien - ikke mindst børnene.

Hun understreger, at den offentlige behandling tager afsæt i en lang række af godkendte behandlingsmetoder i stedet for blot én bestemt behandlingsform. Og lykkes det ikke i første omgang at blive alkoholen kvit, så gælder den gratis behandlingsgaranti stadig.

Et enormt tabu
Blandt forklaringerne på det lave kendskab er bl.a., at danskerne ikke tænker på kommunen som et sted, hvor man kan hente hjælp, men mere søger mod private behandlingsinstitutioner og egen læge. Derfor er det vigtigt med et tæt samarbejde, lyder det fra Thomas Adelskov (S), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg på KL's hjemmeside:

- Alkoholmisbrug er et enormt tabu. Man taler ikke på samme måde om det, som hvis man vil stoppe med at ryge. Men alkohol er ikke et individuelt problem, og derfor er det vigtigt, at vi i fællesskab får spottet et misbrug og gjort noget ved det. Kommunerne har et stort ansvar, og det er vigtigt med bedre dialog med andre aktører såsom de praktiserende læger, der har kontakt med borgerne og kan hjælpe dem videre i systemet.

Han opfordrer desuden kommunerne til i endnu højere grad at styrke de kommunale medarbejderes viden om behandlingstilbud og at sikre, at informationen om regler for alkoholbehandling samt kommunens behandlingstilbud er synlige for borgere og samarbejdspartnere.

Både hjælp til at skære ned og til at stoppe
En af de kommuner, som deltager i kampagnen er København.

- Jeg håber, at kampagnen kan få endnu flere til at søge hjælp. Mange føler det måske skamfuldt at søge hjælp i dag, men hvis de finder ud af at opbakningen blandt familie, venner og kolleger er stor, bliver det forhåbentlig nemmere, siger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

I København er der både hjælp til dem, der gerne vil skære ned på et for stort forbrug, og til dem, der har brug for behandling. Og man behøver ikke vente længe på hjælp.

- Har man brug for behandling, så får man den straks du træder ind af døren, hvis man ønsker det. Det er vigtigt, at vi er parate, når folk er det, siger Henrik Velin, der er leder af Alkoholenhederne i København.

 

- I alt er 140.000 danskere afhængige af alkohol. 585.000 har et skadeligt forbrug.

- Hvert år er næsten 4000 dødsfald og 28.000 hospitalsindlæggelser relateret til alkohol.

- Mindst 122.000 børn skønnes at vokse op i familier med alkoholproblemer.

- Forskning viser, at det tager ca. 10 år for en alkoholiker at søge om hjælp til at komme ud af sit misbrug.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/80-pct-kender-ikke-til-gratis-alkoholbehandling

GDPR