dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
To partier vil indføre madordning i folkeskolen
Madpakkerne kan blive erstattet, hvis partiernes ordning bliver til virkelighed. Arkivfoto.
Foto: Skarby Søren/Ritzau Scanpix

To partier vil indføre madordning i folkeskolen

De Radikale vil indføre gratis skolemad, mens Moderaternes ordning vil koste 200 kroner om måneden. Begge vil øge ligheden og styrke ressourcesvage børn.
5. FEB 2024 10.16

De Radikale vil indføre gratis skolemad til alle børn i folkeskolen. Det skal sikre, at også børn fra ressourcesvage familier får en sund frokost, fremhæver Martin Lidegaard, politisk leder.

- Vi ved, at særligt socialt udsatte børn får bedre læringsevne, og man får bygget et fællesskab med sund, grøn mad, siger han.

Ligeledes vil en ordning med gratis mad på skolerne frigive tid til børnefamilier, hvor tiden er knap.

Også Moderaterne mener, at børn i den danske folkeskole fremover skal have serveret et måltid mad hver dag. Moderaterne ønsker, at madordningen finansieres af et årligt milliardtilskud fra staten samt en månedlig forældrebetaling på “100-200 kroner i måneden”, forklarer de til Radio4 Morgen

Forslaget modtages positivt i forældreorganisationen Skole og Forældre, som dog understreger, at en madordning ikke må indføres på bekostning af undervisningen.

- Det er vigtigt, at kommunerne ikke står alene med opgaven, for så skal pengene tages et andet sted fra. Og det må ikke koste lærer- eller pædagogstillinger, hvis der i stedet skal indrettes kantiner, siger Rasmus Edelberg, landsformand i organisationen, til Radio4.

I 2019 viste en undersøgelse fra Aarhus Universitet, at 65 procent af danske skoleelever tit er sultne i skolen. En rapport fra Miljø- og Fødevareministeriet konkluderede i 2016, at hver fjerde madpakke bliver smidt ud.

Bent Egberg Mikkelsen, professor ved Københavns Universitet med fokus på kost og ernæring blandt skoleelever, hilser den politiske debat velkommen. Han advarer dog imod at indføre en ordning med forældrebetaling.

- Alle børn spiser, hvis det er gratis. Hvis noget ikke er gratis, vil der være nogle, der vælger det fra, og så fjerner du kollektiviteten i skolemad, som også er en vigtig faktor, siger Mikkelsen til Radio4.

I dag tilbyder Sverige, Finland og flere andre europæiske lande allerede mad til eleverne i grundskolen. Lige nu eksisterer også en forsøgsordning med skolemad på Læsø.

mar/Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.