SYDDANMARK: Regionen har det seneste år afprøvet en række indsatser på sygehusene, som skal være med til at begrænse indlæggelser, der kunne være undgået. Indsatserne skal nu udbredes til alle relevante sygehusafdelinger i løbet af 2022, oplyser regionen.
En del af de mange tusinde akutte indlæggelser på syddanske sygehuse, som hvert år finder sted, kunne i flere af tilfældene være undgået. Det gælder fx den ældre med demens, som gang på gang bliver indlagt akut, fordi hun glemmer at spise og drikke og er dehydreret. Eller KOL-patienten, som indlægges akut med lungebetændelse gentagne gange, fordi han har svært ved at håndtere sin inhalationsmedicin.
Et pilotprojekt på sygehusenes fælles akutmodtagelser og på en række medicinske afdelinger har afprøvet er et pakkeforløb med flere forskellige forebyggende indsatser. En af dem er en systematisk daglig screening af de akut indlagte patienter, som har haft mindst tre akutte indlæggelser i løbet af det seneste halve år.
Pakkeforløbet består af 3 overordnede indsatser:
- Sygehuset er i dialog med lægen ved indlæggelse. Den praktiserende læge eller vagtlæge er i dialog med sygeplejersker på den fælles akutmodtagelse om de patienter, der bliver henvist til akut behandling på sygehusene. Formålet med samtalen er at finde ud af, om patienten har behov for en akut indlæggelse her og nu, eller om patienten med støtte fra kommunens hjemmesygeplejersker, den praktiserende læge eller sygehuset kan blive i hjemmets trygge rammer og blive tilset på et ambulatorium på sygehuset hurtigst muligt.
- Et team med forskellige fagprofessionelle vurderer patienten. En systematisk screening af patienternes data giver dagligt en liste over de patienter, der har været akut indlagt for tredje gang inden for et halvt år. En speciallæge gennemgår patienternes journaler og vurderer, om det er relevant at samle et hold af relevante fagprofessionelle til at gennemgå patientens sygdom og forløb og tage stilling til, hvad de kan gøre for patienten på sygehuset, og hvordan sygehusets personale bedst hjælper patienten videre.
- Sygehuspersonale inddrager patient og pårørende mere i beslutninger om udskrivelser. Når patientens udskrivelse skal planlægges, sørger sygehuset for, at patienten og de pårørende hver gang er med til at træffe beslutninger om udskrivelsen og det videre forløb. Der sættes også ekstra fokus på kommunikationen på tværs af sygehus, kommune og praktiserende læge, så alle relevante informationer er givet videre.
Relevant og meningsfuldt
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærds (Vive) evaluering af projektet viser, at sygehusene generelt oplever indsatserne som relevante og meningsfulde.
Dog har det vist sig, at pakkeforløbet i sin nuværende form ikke har været så anvendelig i voksenpsykiatrien. Forløbet skal derfor tilrettes forholdene i psykiatrien, inden det implementeres i psykiatrisygehuset.
- Evalueringen af vores pilotprojekt viser heldigvis, at de indsatser, vi har prøvet af, fungerer godt i praksis de fleste steder. Men den viser også, at vi er utroligt afhængige af et godt samarbejde med både kommuner og praktiserende læger, hvis det skal lykkes os at nedbringe antallet af unødvendige indlæggelser, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V).
Foruden de tre indsatser er der udpeget tværsektorielle koordinatorer og udskrivningskoordinatorer på hvert sygehus. De tværsektorielle koordinatorer har overblikket og indsigten i kommunernes og de praktiserende lægers tilbud, mens udskrivningskoordinatorerne har et særligt ansvar for at koordinere patientens forløb i forbindelse med udskrivelsen.
sfe
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.