
Mens flere kommuner i øjeblikket efterlyser konkrete anvisninger fra regeringen til, hvordan de skal ruste sig til mulige krisesituationer, så er forberedelserne i fuld gang mange steder.
Det handler blandt andet om at forberede sig til et længere strømsvigt med indkøb af nødgeneratorer og evakueringscentre til udsatte borgere.
Beredskabsstyrelsen opfordrer borgerne til at kunne klare sig selv i tre døgn i tilfælde af en større krise eller katastrofe. I samme dur anbefaler KL, at kommuner tilsvarende skal kunne tage vare på sårbare borgere i den periode.
Ifølge KL har kommunerne bl.a. ansvar for omkring 380.000 borgere, som er afhængige af medicinsk udstyr.
KL anbefaler, at kommunerne etablerer nødstrømsdrevne evakueringscentre til borgerne og indkøb af generatorer og power banks.
Efterlyser samlet overblik
I KL har man ikke et samlet overblik over, hvordan kommunerne vil være rustet i tilfælde af længerevarende strømafbrydelser, fortæller formanden for KL's Klima- og Miljøudvalg, borgmester i Middelfart Johannes Lundsfryd Jensen (S):
- Men nødgeneratorer vil være essentielle, hvis der kommer et stort strømnedbrud, for at vores sundhedssystemer kan køre videre. Det er på plejehjem, botilbud og bredt set i hele den kommunale organisation, siger han.
I Skanderborg Kommune er det besluttet at købe to nødgeneratorer efter at have gennemgået kommunens eksisterende beredskabsplaner. Det fortæller Henrik Rosenlund Knudsen, chef for Byrådssekretariatet og HR i kommunen.
- Vi måtte konstatere, at vi havde nogle særlige udfordringer i forhold til at hjælpe de borgere, som vi har et særligt ansvar for, når forventningen bliver, at man skal kunne klare sig selv i op til tre døgn, siger han.
Generatorer stilles op ved to forskellige plejecentre i kommunen, hvor de sårbare borgere kan samles, hvis det bliver nødvendigt og sikre, at kommunens madforsyning og vigtigste it-systemer kan opretholdes.
Samlet har Skanderborg Kommune brugt tre mio. kr. på at styrke beredskabet.
/ritzau/ap
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.