dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Politikere rystede over langsom håndtering af lægers nødråb i kræftskandale
I marts kom det frem, at 293 patienter med tarmkræft har ventet unødigt længe på et blive opereret på Aarhus Universitetshospital. Siden er tallet steget til 313. Topledelsen var blevet advaret om overskridelse af ventetider i sommeren 2022. (Arkivfoto).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Analyse lander først til efteråret:
Politikere rystede over langsom håndtering af lægers nødråb i kræftskandale

For første gang reagerer regionsrådspolitikere på whistleblower-breve. De har mistet tillid til ledelsen, siger de. Det er nu også bekræftet, at anden del af kerneårsagsanalysen først kommer til efteråret.

MIDTJYLLAND: Kræftskandalen på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital i Region Midtjylland fortsætter med at skabe rystelse og mistillid. To breve, skrevet af læger fra afdelingen og sendt til regionens whistleblowerordning sidste efterår, har nu fået regionsrådspolitikere til at reagere. Deres tillid til toppen i Region Midtjylland er 'tyndslidt'. Det skriver DR.

Anders G. Christensen, Venstres gruppeformand i regionsrådet, og Hanne Roed fra De Radikale er begge chokerede over indholdet i brevene og undrer sig over, hvorfor koncernledelsen ikke har reageret hurtigere.

- Jeg er rystet over, at man skulle bruge fire måneder på at finde ud af, at der var så alvorlig en sag, siger Anders G. Christensen. 

Lægernes henvendelser, der beskriver alvorlige forhold og udgør et nødråb, blev først undersøgt af koncernledelsen i marts i år, efter DR offentliggjorde en afsløring af de kritisable forhold for kræftpatienterne.

Regionsdirektør Pernille Blach Hansen har tidligere erkendt, at regionen skulle have reageret hurtigere og har bebudet ændringer i håndteringen af henvendelser til whistleblowerordningen.

Kerneårsagsanalysen skal ikke klarlægge det indviduelle ansvar

I dag vil forretningsudvalget drøfte opgavebeskrivelsen af den anden del af analysen af kræftskandalens forløb - kerneårsagsanalysen. Opgavebeskrivelsen er offentliggjort den 12. maj. Det fremgår af beskrivelsen, at der skal besvares overordnede spørgsmål, herunder hvad der er sket mere fyldestgørende i forløbet og årsagerne til overskridelserne af ventetiderne.

Desuden skal den klarlægge, hvordan kapacitetspres og kapacitetsledelse håndteres, hvilke tiltag der kan igangsættes for at reducere risikoen for overskridelser og sikre overholdelse af patientrettigheder og lovgivning samt hvordan regionen kan forebygge lignende situationer i fremtiden.

Ifølge beskrivelsen vil der ikke blive klarlagt juridisk samt individuel skyld. Begrundelsen er, at det vil være for omfattende, omkostningsfuldt og desuden resultere i - yderligere - negativ indvirkning på medarbejdere og ledere. 

Ifølge Region Midtjylland vil kerneårsagsanalysens del to blive præsenteret for forretningsudvalget den 19. september 2023. Tidligere har Lars Elgård Pedersen ved AUH meddelt, at deadline var før sommerferien, men nu oplyser AUH, at der var tale om en fejloplysning. 

Den 4. maj spurgte MF Per Larsen (K) indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) om følgende: "Hvordan vil ministeren sikre, at de patienter med svær tarmkræft, der lige nu venter på en operation på Aarhus Universitetshospital, bliver opereret inden for gældende frister?”.

Til det har ministeren i dag offentliggjort følgende svar: "Jeg har en klar forventning om, at regionerne sikrer og prioriterer tilstrækkelig kapacitet til udredning og behandling af de mest sårbare patienter, og at de i øvrigt overholder loven på kræftområdet. Det har jeg senest indskærpet overfor regionerne på møde den 10. maj 2023 om opfølgning på aftale om akutplanen."

Hun skriver yderligere i svaret, at der sideløbende med genopretningsplanen skal kigges nærmere på de resterende fire regioners kræftområde, så der kan sættes ind der, så lignende kan forebygges i de andre regioner. 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.