dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Over halvdelen af speciallæger overvejer jobskifte
Man risikerer et regulært kollaps, når over halvdelen af speciallægerne i det offentlige overvejer at rejse, mener forperson i Yngre Læger. (Arkivfoto.)
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Alarm i den offentlige psykiatri:
Over halvdelen af speciallæger overvejer jobskifte

Speciallægerne, der allerede har forladt deres job i det offentlige, vil gerne vende tilbage, hvis der bliver lavet større ændringer.
19. FEB 2024 10.00

En ny undersøgelse fra Overlægeforeningen og Yngre Læger over afvandring af speciallæger fra den offentlige psykiatri viser, at 55 procent af børne- og ungdomspsykiaterne og 51 procent af psykiaterne overvejer at forlade deres job til fordel for en stilling i den private sektor. Det giver anledning til alarm.

- Den offentlige psykiatri kan ikke opretholdes uden speciallæger. Vi risikerer et regulært kollaps, når over halvdelen af speciallægerne i flere regioner overvejer at rejse. Det vil ramme de mest udsatte i samfundet hårdest, fordi de ikke har mulighed for at købe privat behandling og oftest ikke vil være omfattet af en forsikring. Den udvikling skal vendes, siger Yngre Lægers forperson, Helga Schultz.

Desuden viser undersøgelsen, at 28 procent af speciallægerne i børne- og ungdomspsykiatrien og 19 procent af speciallægerne i psykiatrien allerede har forladt det offentlige sundhedsvæsen.

Ledelser handler ikke

Susanne Wammen, formand for Overlægeforeningen, kritiserer regionale politikere og hospitalsledelser for ikke at gribe ind for at afhjælpe situationen.

- Vi ville aldrig acceptere en så katastrofal lægeflugt, hvis den ramte mennesker med fysiske sygdomme som kræft eller hjertesygdom. Men flere speciallæger fortæller, at de har forsøgt at råbe ledelserne i regionerne op uden held. Regionernes mangel på reel handling er alarmerende, siger hun.

Region Sjælland har dog formået at bremse udviklingen, mens Region Nordjylland viser tegn på en mindre forværring.

Undersøgelsen viser også, at 50 procent af børne- og ungdomspsykiaterne og 31 procent af voksenpsykiaterne, der har forladt deres offentlige stillinger, er villige til at vende tilbage under visse betingelser, som inkluderer forbedrede arbejdsforhold, større indflydelse på arbejdets tilrettelæggelse og bedre behandlingsmuligheder.

Derfor opfordrer både Overlægeforeningen og Yngre Læger regionerne til akut handling for at fastholde speciallægerne og trække dem tilbage, der allerede har forladt det offentlige sundhedsvæsen.

Politiken skriver, at Rigsrevisionen senere i dag udgiver en rapport, der afdækker, at danske regioner gang på gang overtræder børn og unges ret til at blive udredt for psykiske lidelser inden for de 30 dage, som de ellers som udgangspunkt har et lovmæssigt krav på.

hss

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.