dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Museer går sammen mod unges mistrivsel
Ungeaften på museum Trapholt er én af flere erfaringer med at sætte unge og trivsel i centrum på fem af landets museer, der nu samarbejder.
Foto: Stjernegaard Fotografi

Museer går sammen mod unges mistrivsel

Nye formidlingsmetoder med de unge som omdrejningspunkt skal udvikles sammen med forskere fra Center for Ungdomsforskning.

I et samarbejde med forskere fra Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet sætter fem af landets store museer nu ind for at styrke unges trivsel. Det er museerne Trapholt, Brandts, Nivagaard, Louisiana og Kunsten, der sammen med forskere fra Aalborg skal udvikle formidlingsmetoder med de unge som omdrejningspunkt, lyder det i en fælles pressemeddelse fra samarbejdsparterne.

Det overordnede formål er at skabe et fundament af viden og erfaring, der kan støtte og fremme trivslen blandt unge nationalt, og her mener parterne, at museer kan have en væsentlig rolle.

- Med projektet ønsker vi at sætte endnu mere fokus på, hvordan et kunstmuseum kan hjælpe unge til at søge større fordybelse i nuet og fællesskab med andre, lyder det fx fra direktør for Louisiana Museum for Modern Art Poul Erik Tøjner. 

Direktøren for Trapholt Karen Grøn fremhæver museerne som en vigtig del af et meningsfuldt samfund:

- Kunstmuseets særlige rum og kunstværkernes materialitet og flertydighed kan etablere sanselig fordybelse og refleksion i et accelererende samfund. Det, vi lærer ved at arbejde systematisk og forskningsbaseret med trivselsfremmende tiltag til unge i 2024, vil komme hele kunstmuseumsbranchen til gode i de kommende år, siger hun.

Unge i centrum

Med unge i centrum vil museerne udvikle workshops og ungefællesskaber, undersøge formater til rekruttering samt organisatoriske tilgange.

Museerne vil skabe en sammenhængende tilgang til unges trivsel på kunstmuseer ved systematisk at indsamle data og erfaringsudvekslinger. Og fra Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, lyder det fra lektor Anne Mette W. Nielsen og professor Niels Ulrik Sørensen:

- Vi ved fra ungdomsforskningen, hvor stor en betydning mødet med kunst og kultur kan have for unge. Vi ser frem til at bidrage til en fælles og visionær indsats for at fremme unges trivsel gennem en ambitiøs national indsats på museumsområdet.

Projektet, der er støttet af Slots- og Kulturstyrlsen, skal afsluttes med oplæg til en national strategi for kunstmuseer, som alle kunstmuseer derefter vil kunne indgå i fremover.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.