DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Mink-corona lukker nordjyske kommunegrænser
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Mink-corona lukker nordjyske kommunegrænser

Indbyggere i syv nordjyske kommuner skal "så vidt muligt" holde sig fra at overskride kommunegrænsen, fortæller borgmester efter møde med ministre.
5. NOV 2020 10.51
TEMA: Corona

Kommunegrænserne får fysisk betydning for indbyggerne i syv nordjyske kommuner, hvor corona blandt mink er udbredt.

- Vi skal holde os så vidt muligt inden for kommunegrænserne, medmindre det er uopsætteligt, oplyser Jammerbugts borgmester Mogens Gade (V) til Nordjyske, efter at han og de andre berørte borgmestre har holdt videomøde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Foruden Jammerbugt er kommunerne Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Vesthimmerland, Thisted og Læsø omfattet af de tiltag, der vil blive præsenteret senere i dag. De konkrete restriktioner og anbefalinger var endnu ikke kendt på formiddagens møde, hvor foruden ministrene og borgmestrene også Nordjyllands regionsrådsformand Ulla Astman (S) deltog.

Test igen

Ifølge TV MidtVest vil tiltagene omfatte, at alle indbyggere i de berørte kommuner opfordres til at lade sig teste for coronavirus. Desuden skal alle corona-positive i de berørte kommuner testes for, om de har den almindelige coronavirus, eller om de er smittet med den særlige mink-mutation.

Region Nordjylland har siden i går arbejdet på, hvordan testkapaciteten kan udvides, har Ulla Astman oplyst på regionens hjemmeside.

Tiltagene målrettet de nordjyske kommuner er en opfølgning på onsdagens beslutning om at aflive alle mink i Danmark. Begge dele sker for at inddæmme en mutation af coronavirusset, der florerer blandt mink, og som potentielt kan nedsætte eller helt ødelægge virkningen af en fremtidig corona-vaccine.

- Det kan gå hen og blive en lang dag, siger borgmester i Vesthimmerland Per Bach Laursen (V) til Nordjyske.