dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Midtjylland udvider gruppekonsultation til de 13-15-årige med diabetes-1
Gruppekonsultationer for mindre børn med diabetes-1 i Region Midtjylland udvides efter gode resultater nu til de 13-15-årige. Her laver børn en stop-motion-film om en diabetes-superhelt.
Foto: Steno Diabetes Center Aarhus

Midtjylland udvider gruppekonsultation til de 13-15-årige med diabetes-1

En evaluering af gruppekonsultationer for de 8-10-årige viser, at børnene bliver bedre til at tackle deres kroniske sygdom, når de kan spejle sig i andre børn.
2. JAN 2024 8.20

MIDTJYLLAND: Erfaringer med gruppekonsultationer for de 8-10 årige børn med type 1-diabetes er så positive, at tilbuddet i Region Midtjylland nu er udvidet til de 13-15-årige, oplyser Steno Diabetes Center Aarhus.

I de senere år er de fleste 8-10-årige med diabetes-1 i regionen blevet tilbudt at deltage i gruppekonsultationer med andre børn i deres lokale diabetesklinik. Det har bl.a. styrket børnenes evne til selv at tage vare på deres diabetes, viser en evaluering af tilbuddet.

- Hvis vi tidligt kan bidrage med nogle redskaber til at håndtere livet med sygdommen, øger vi chancerne for, at personer med diabetes kan få et godt liv. Meget af den bekymring, som en kronisk sygdom giver, kan lettes ved at dele bekymringerne med andre i samme situation - også blandt børn, siger direktør for Steno Diabetes Center Aarhus Troels Krarup Hansen.

Spejler sig i andre børn

Mindst to tredjedele af børnene syntes, at de lærte noget nyt på tværs af gruppemøderne, og hovedparten oplevede, at de var blevet ven med en fra gruppen.

Andelen af børn, der er tilfredse med deres besøg på hospitalet, er betydeligt højere blandt børn, der har deltaget i gruppekonsultationer, end blandt børn, der ikke har deltaget i gruppekonsultationer. Og ikke mindst er der blandt gruppedeltagerne en færre andel af børn med diabetes-stress - forstået som negative følelser og reaktioner på at have diabetes og på de udfordringer, det giver at skulle håndtere det i hverdagen.

Også forældrene giver i evalueringen udtryk for, at deres børn har været glade for gruppekonsultationerne, og at det først og fremmest skyldes, at børnene har kunne spejle sig i andre børn.

Kickstart til de større børn

På baggrund af den positive evaluering, har man så altså nu udvidet tilbuddet til de ældre børn med type 1-diabetes i regionen, og mange 13-15-årige er allerede i gang.

Halvdelen af børnenes faste besøg i klinikken afholdes som gruppemøder, mens den anden halvdel er ”normale” møder med diabeteslæge og -sygeplejerske. På gruppemøderne undervises børnene i emner som madlavning og kost, højt blodsukker, motion og kulhydrater ud fra materiale, der er udviklet på tværs af klinikker og afdelinger i Region Midtjylland.

For at kickstarte grupperne afholdes en heldagstur – en introcamp – hvor børn fra samme årgang mødes og tager på tur sammen fx til Søhøjlandets Feriecenter.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.