dknyt
dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Lamper, scannere og UV-lys kan give bedre hygiejne
Når "Skyen" lyser blåt, er alt, som det skal være. Skifter den til rødt, trænger der til at blive luftet ud.
Foto: Vejle Kommune

Lamper, scannere og UV-lys kan give bedre hygiejne

Vejle fortæller om tre teknologier, kommunens institutioner er i gang med at teste.

VEJLE: God hygiejne er vigtig, og det bliver nemmere at huske på, hvis man bruger teknologi til at "nudge" medarbejderne til at gøre det rigtige.

Vejle Kommune investerer millioner i at teste og udvikle velfærdsteknologi. Næste uge, uge 38, er udråbt til national hygiejneuge af Rådet for Bedre Hygiejne, og i den forbindelse fortæller kommunen om nogle af teknologier, den lige nu er i gang med at teste:

På flere plejecentre og bosteder har man lige taget teknologien "Skyen" i brug, fortæller kommunens to velfærdskonsulenter, Anne Dunker og Hanne Styrbak.

Skyen er en lampe med indbygget CO2-måler. Den lyser rødt, når mængden af CO2 rammer det skadelige niveau, og viser, at det er på tide at lufte ud. Lampen lyser blåt, når indeklimaet er optimalt. Teknologien afprøves i opholdsrum og større personale- og kontorlokaler. 

Sensorer på håndsprit

En anden teknologi er "Sani Nudge", der skal nudge til en bedre håndhygiejne blandt ansatte på bostedet Skansebakken i Brejning.

Sani Nudge registrerer, hvor og hvor ofte der sprittes hænder af. Det sker med sensorer på deres id-kortholdere og rundt på bostedet. De hygiejneansvarlige får tilsendt data fra sensorerne, så de kan spotte steder på bostedet, hvor der er behov for at stramme op på håndhygiejnen.

Et tredje hjælpemiddel bruges til at desinficere genstande, der ofte skifter hænder og er svære at rengøre, fx puslespil, en blød lænestol eller større kontaktflader som gelændere og borde.

Her afprøver Vejle en UV-bar, som er et håndholdt og mobilt redskab til desinficering med UVC-lys. Enten et UV Tower, som kan desinficere hele rum på kort tid, eller en UV Bench, som udover at fungere som bænk også kan bruges til at desinficere for eksempel medarbejdertelefoner.

Kommunen vil bruge hygiejneugen til at sætte fokus på gevinsten ved at bruge disse velfærdsteknologier, og det sker med flere lokale initiativer.

ak