
2.000 gange skulle en 61-årig læge anlægge en rygmarvsbedøvelse, før det gik galt. Nu har retten i Lyngby dømt lægen for grovere forsømmelse af sit hverv ved ikke at have set ordentligt på en glasampul med medicin i, inden han injicerede den. Fejlen dræbte en 79-årig kvinde, som fik rygmarvsbedøvelsen i forbindelse med en hofteoperation.
Manden nægtede sig skyldig, og forsvareren argumenterede for, at han tog fejl af de to typer medicin, fordi den lå i en forkert kasse.
Kvinden skulle have udført en planlagt hofteoperation. I forbindelse med hofteoperationen blev det vurderet, at der skulle anlægges lokalbedøvende medicin i rygmarvskanalen.
Kender ikke til dødelig dosis
Lægen tog derfor en æske med små glasflasker - med lægefagligt sprog kaldet glasampuller - og satte en flaske på sit arbejdsbord. Han havde set på æsken, men ikke på flasken. Og det var den forkerte flaske. I stedet for et lokalbedøvende middel injicerede den tiltalte læge tranexamsyre i kvindens rygmarvskanal. Tranexamsyre bruges til at stoppe blødninger ved større operationer.
Kvinden fik derefter et krampelignende anfald, og hun fik hjertestop. Man genoplivede hende flere gange, men til sidst afgik hun ved døden.
I en skriftlig udtalelse har Retslægerådet gjort opmærksom på, at man ikke med sikkerhed kan sige, hvad den dødelige dosis af tranexsamsyre ved indgift i rygmarven er.
Anklageren, chefkonsulent Ulla Greibe, holdt i retten de to glasbeholdere frem. De ligner hinanden til forveksling, bortset fra at etiketterne er forskellige. Anklageren ville vide, om han tjekkede etiketten, inden han injicerede midlet.
- Jeg kan ikke erindre, at jeg læste på etiketten, siger han.
Forsvareren spørger, hvor mange gange han vil tro, at han gennem årene har anlagt den type af bedøvelse.
- Cirka 2000 gange, siger tiltalte.
- Har du nogensinde oplevet, at den forkerte medicin lå i den rigtige æske?, vil forsvareren vide.
- Nej. Aldrig nogensinde, svarer han.
Den 61-årig læge idømmes ti dagbøder à 2000 kroner.
/ Ritzau
Opdateret: Rubrik ændret samt dom tilføjet i underrubrik og artikel kl. 13.29
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.