Et nyt studie - det hidtil største - af kroniske sygdomme, udført af forskere fra Aalborg Universitet, viser, at dobbelt så mange som hidtil antaget lider af en eller flere kroniske sygdomme. Indtil nu har Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen officielt vurderet, at cirka hver tredje er ramt af kronisk sygdom, men det nye studier peger på omkring to ud af tre blandt personer over 16 år.
Studiets hovedforfatter Michael Falk Hvidberg, som er ph.d. og forsker ved Danish Center for Healthcare Improvements ved Aalborg Universitet, mener, at der nu er sat 'tyk streg under', at kronikerbyrden er større end hidtil antaget.
- Vi oplever et behov fra både politikere og sundhedsprofessionelle for at få tal og overblik over den kroniske sygdomsbyrde for at få et bedre grundlag for prioritering, siger han i en kommentar.
199 kroniske sygdomme
Studiet fra Aalborg Universitet har kortlagt den fulde kroniske sygdomsbyrde og identificeret de 199 kroniske sygdomme blandt alle 4,5 mio. danskere over 16 år. Det er gjort via de unikke danske sundhedsregistre, og fordi der ses på alle borgere, er der ingen statistisk usikkerhed.
Forskerne fandt inden studiet 199 lidelser, der kan være kroniske. Det byder, at lidelsen for det første skal have varet minimum i 12 måneder, eller den skal forventes at vare i mindst 12 måneder, og for det andet skal den have medført en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, have begrænset den syges fysiske eller psykiske funktion eller have medført et behov for kontinuerlig medicinsk behandling. De tre mest hyppige kroniske sygdomme i Danmark er forhøjet blodtryk, luftvejsallergi og forhøjet kolesterol.
Formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Karin Friis Bach (R), kalder antallet af personer med kroniske sygdomme for en stor udfordring.
- Det er klart, at de her tal gør, at der bliver nødt til at komme nye ressourcer til, selvom vi gør alt, hvad vi kan, siger hun.
Danske Regioner går til økonomiforhandlingerne med regeringen med et ønske om minimum to mia. kr. ekstra til sundhedsvæsnet.
Ritzau
De hyppigste kroniske sygdomme
Procenttallene viser hvor stor en andel af danskere over 16 år der er ramt af den pågældende lidelse.
- 23,3 pct. Forhøjet blodtryk
- 18,5 pct. Luftvejsallergi
- 14,5 pct. Forhøjet kolesterol
- 10,0 pct. Depression
- 9,2 pct. Bronkitis
- 7,9 pct. Astma
- 5,3 pct. Type 2-diabetes
- 4,7 pct. KOL
- 3,9 pct. Slidgigt i knæ
- 3,5 pct. Knogleskørhed
- 3,5 pct. Mavesår
Kilde: 'A Nationwide Study of Prevalence Rates and Characteristics of 199 Chronic Conditions in Denmark' (på engelsk).
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.