dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Haderslev satser på økologien

Der er blevet eksperimenteret med opskrifter og ingredienser forud for den økologiske omlægning af fem køkkener i Haderslev Kommune
20. DEC 2013 14.00

HADERSLEV: Siden september har køkkenpersonale fra Bostedet Kløvervænget, Helsehjemmet, Kantineriet, KompetenceCentret og Sillerup Plejekollegium i Haderslev Kommune modigt kastet sig ud i opskrifter som tryllefrikadeller, bacon-rugbrød og rødbedebrownies - lavet med kun økologiske råvarer. Madlavningen er et led i projektet omkring omlægning til økologi i de offentlige køkkener i Haderslev Kommune, og to gange i løbet af efteråret har køkkenerne været samlet på Sct. Severin Skole i Hammelev for at afprøve opskrifter og hente ny inspiration.

Idéen med at bruge flere økologiske råvarer har en række fordele; maden smager af mere og er ikke 'sminket' af tilsætningsstoffer, økologiske råvarer indeholder ikke rester af sprøjtegift og er derfor med til at sikre renere drikkevand, og sidst men ikke mindst har økologiske dyr bedre leveforhold.

Målet er netop en økologiprocent på minimum 60 pct i de 5 offentlige køkkener, inden pilotprojektet afsluttes i sommeren 2015. Det intensive arbejde med økologien har allerede skabt resultater, da KompetenceCentret efter fire måneder nu kan ansøge om det sølvfarvede spisemærke, der indikerer, at minimum 60 pct af alle anvendte fødevarer er økologiske.

- I det daglige bruger vi en del tid på at snakke om, hvad der er sundt, hvad der smager godt. De aktiverede i køkkenet er meget interesseret i de opskrifter vi har haft med hjem fra workshop og er forundret over hvor godt det smager, hvor meget det mætter og at det faktisk ikke er så svært at lave", siger Jette Petersen, værkstedskoordinator i køkken og kantine på KompetenceCentret.

Et af de andre køkkener, der skal omlægge til økologi, er Bostedet Kløvervænget, og her er personalet også klar til at introducere beboerne til nye økologiske retter.

- Jeg synes, det er skønt at få input til, hvad vi kan bruge i maden, og man bliver meget bevidst om, hvad man putter i. Der er ingen tvivl om, at det kræver planlægning, men det kan sagtens lade sig gøre, og det betyder også, at man kun køber det ind, man har brug for", siger socialpædagog Maibritt Jensen Refshauge.

Pilotprojektet afsluttes i 2015, og det er tanken, at alle køkkener fortsætter de økologiske tendenser efter afslutning.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/haderslev-satser-paa-oekologien

GDPR