dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Fem kommuner screener for vold blandt nybagte forældre

Siden marts sidste år har sundhedsplejersker i fem kommuner screenet for partnervold hos nybagte forældre. I dag finder de flere par, der lever med vold eller voldsomme konflikter end tidligere.
9. JUN 2024 9.30

Sundhedsplejersker i fem sjællandske kommuner har siden sidste år screenet for partnervold hos nybagte forældre gennem projektet Sammen uden vold. Nu viser en midtvejsevaluering, at kommunerne i dag finder flere par, der lever med vold eller voldsomme konflikter.

De fem kommuner er Albertslund, Glostrup, Hvidovre, Helsingør og Høje-Taastrup. Konkret viser evalueringen, at 81 familier fra marts til og med december 2023 er screenet positivt for voldsomme konflikter og/eller vold. Herudover er der 94 familier, hvor der har været behov for at følge op på screeningen.

For Louise Mosebo, som til daglig er sundhedsplejerske i Høje-Taastrup Kommune, har projektet gjort det mindre tabubelagt at tale med foældrene om vold:

- Det, at vi nu systematisk spørger i alle familier, gør, at det pludselig bliver mere almindeligt og mindre tabubelagt at kunne snakke om vold og voldsomme konflikter, både for os og familierne, siger hun.

Sammen uden vold

Under graviditet og ved familieforøgelse kan partnervold opstå og eskalere. En tidligere undersøgelse blandt kvinder på krisecentre viser, at flere end 20 pct. oplevede, at volden blev værre under graviditeten, mens mere end halvdelen oplevede, at volden eskalerede efter graviditeten.

Projektet er et samarbejde mellem Mary Fonden, Ole Kirk’s Fond, Dialog mod Vold og Albertslund, Glostrup, Hvidovre, Helsingør og Høje-Taastrup kommuner. Projektet blev lanceret i januar 2023.

Kilde: Mary Fonden

lal

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.