dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Bernie Sanders i bøn til Danmark: Læg prispres på Novo Nordisk

Det er ikke kun danske regioner, der tæres økonomisk af slankemidler fra Novo Nordisk - priserne risikerer at ruinere offentlige sundhedsforsikringer i USA, skriver amerikansk senator.
13. MAJ 2024 6.32

Høje priser på Ozempic og Wegovy i USA risikerer at ruinere landets sundhedsvæsen. Danmarks befolkning bør derfor tilskynde Novo Nordisk, der står bag de to lægemidler, til at reducere priserne. Sådan skriver den amerikanske socialistiske senator Bernie Sanders i et debatindlæg i Politiken mandag.

Medicinen koster i Danmark op mod 24.000 kroner om året per patient. Efterspørgslen herhjemme har været stor, og det tærer på regionernes økonomi. 

Novo Nordisk bankede dog prisen ned på Ozempic, skrev Politiken først på måneden efter at have fået prisfaldet bekræftet af Danmarks Apotekerforening og Novo Nordisk selv. Ifølge apotekerforeningen er prisen på Ozempic faldet fra 1.313,35 kr. til 873,35 kr. per pakke.

Novo Nordisk oplyste i et skriftligt svar til Politiken, at det blandt andet sker i forbindelse med diskussioner om tilskud til medicinen. 

Senest har Sundhedsstyrelsen herhjemme også lagt loft på, så apotekerne har forbud mod at udlevere mere end til et års forbrug.

Senator-apellen

Forskerne hos Novo Nordisk fortjener anerkendelse for at have udviklet midlerne, påpeger Sanders i sit indlæg - de har potentiale til at blive en "game changer" for mennesker verden over, lyder det.

Men medicinen kommer ikke de patienter, der ikke har råd til den, til gode, påpeger han.

Mens Ozempic til type 2-diabetes ifølge senatoren i øjeblikket hoster 6.700 kroner om måneden for en amerikaner, koster det eksempelvis 410 kroner i Tyskland.

- Så nu vil jeg appellere indtrængende til det danske folk og den godgørende fond, der ejer den kolossalt indbringende virksomhed. Hjælp det amerikanske folk med at gøre noget ved den epidemi af fedme og diabetes, vi står med, skriver han i Politiken.

Samtidig risikerer priserne også at ruinere offentlige sundhedsforsikringsordninger i USA som Medicare og Medicaid, mener Bernie Sanders.

Kompleks prissætning

Han henviser til en beregning fra forskere på de amerikanske Vanderbilt University og University of Chicago, der viser, at det ville koste Medicare mere end 1.000 milliarder kroner om året at dække Wegovy og andet vægttabsmedicin.

Samtidig er der i 35 af landets delstater ikke råd til at dække Wegovy overhovedet inden for Medicaid.

Et udvalg i det amerikanske senat igangsatte i april en undersøgelse af prissætningen af Novo Nordisk-lægemidlerne Ozempic og Wegovy.

Novo Nordisk har i en kommentar om undersøgelsen sagt, at prissætningen i USA er "kompleks", og at der er mange årsager til, at folk i USA ikke har råd til eller adgang til midlerne.

Sanders erklærer sig enig i, at prissætningen på medicin i USA er kompleks. Han mener dog ikke, at "andet end grådighed" ligger til grund for Novo Nordisks prissætning i landet.


/ritzau/cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.