DK Sundhed
Rekordhøjt coronadødstal på plejehjemmene i sidste uge
Der er fortsat corona på landets plejehjem.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

Rekordhøjt coronadødstal på plejehjemmene i sidste uge

Uge 2 kostede livet for 106 coronaramte plejehjemsbeboere. Antallet af nye smittetilfælde faldt.

Rekordmange plejehjemsbeboere smittet med covid-19 døde sidste uge. 106 smittede på landets plejehjem mistede livet i uge 2, viser tal fra Statens Serum Institut.

Det hidtil højeste antal dødsfald var i uge 53. Da døde 87 smittede på landets plejehjem.

Det er dog ikke så mærkeligt, at der fortsat sker dødsfald, selvom beboerne lige nu er ved at få det andet og sidste stik coronavaccine, siger Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet.

- Enten er det nogle, der ikke er blevet vaccineret, ellers er de smittet i tidsvinduet mellem første stik og den fulde immunitet, siger han.

FUld effekt kommer først efter nogle uger

Selvom man har fået det første stik med coronavaccinen, kan man godt blive smittet alligevel. Det skyldes, at der går nogen tid, før immunsystemet får lavet de antistoffer, som beskytter mod ny coronavirus.

Der ses en effekt et par uger efter det første stik. Den fulde effekt er målt en uge efter det andet og sidste stik.

Tre pct. af beboerne har fået det andet og sidste med en vaccine, efter at der i weekenden blev taget fart på anden runde af vaccinationen.

Knap ni ud af ti af de omkring 40.000 beboere på landets plejehjem har fået det første af to stik med en coronavaccine.

- Smitten skulle falde fra næste uge, vil jeg sige, og dødeligheden fra om to-tre uger, vurderer Søren Riis Paludan.

Allerede sidste uge var der et fald i antallet af nye bekræftede tilfælde. Der var 340 nye tilfælde i uge 2, hvilket er det laveste siden uge 51 sidste år, da der var 312 bekræftede tilfælde. Antallet af test er samtidig faldet, men også andelen af prøver, der er positive, er den laveste siden uge 51.

Der blev sidste uge fundet corona på 99 af landets omkring 930 plejehjem. Det svarer til lidt flere end hvert niende plejehjem. Ugen før var der corona på omkring hvert ottende plejehjem. Her blev fundet 458 nye smittede.

Ritzau

https://www.dk-sundhed.dkartikel/rekordhoejt-coronadoedstal-paa-plejehjemmene-i-sidste-uge