DK Sundhed

Det dårlige hjerte starter i butikken

Danske Regioner vil samle alle parter om en ny folkesundhedslov, der skal forebygge i stedet for at sende stadigt flere i milliarddyr behandling.
28. SEP 2020 7.39

Et historisk stort og voksende antal borgere slås med flere eller en hel stribe kroniske sygdomme oven i hinanden. 40 pct. af befolkningen har en eller flere kroniske lidelser og psykiske sygdomme.

240.000 mennesker er særligt hårdt ramt og har mindst fire og oftest mange flere diagnoser. Det viser en kortlægning fra forskningshuset Defactum under Region Midtjylland.

De multisyge lever 15-20 år kortere end andre. Samtidig koster de op mod 80 pct. af sundhedsudgifterne i et superspecialiseret sundhedsvæsen, hvor en voksende gruppe netop har brug for præcis det modsatte.

Danske Regioner forsøger derfor nu at samle alle parter fra dagligvarekæder, til forsikringsselskaber, Cyklistforbundet og patientforeninger om krav til en ny folkesundhedslov.

Den skal sikre, at hensynet til sundheden gennemsyrer samtlige politikområder både i folketing, regioner og kommuner.

- En folkesundhedslov kan ændre de dystre prognoser og sikre sundhed og forebyggelse de mange steder i lovgivningen, som alle har indflydelse på vores sundhed, siger sundhedsudvalgsformanden i Danske Regioner, Karin Friis Bach (R).

Det gælder for eksempel dagligvarebutikkerne, hvor de fleste af os lægger grunden til vores sundhed med de indkøb, vi hver dag gør.

Mange penge at spare med bredere indsats

Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, efterlyser en meget tidligere og bredere indsats.

- Sundhed skabes jo, længe før patienterne rammer sundhedsvæsenet med deres sygdomme. Det starter i barndom og ungdom og handler om transportpolitik, uddannelse og kost og fysisk aktivitet.

- Vi kunne komme meget sygdom til livs, hvis vi løste nogle af problemerne, før de sidder i lægens venteværelse, siger hun.

Lene Bruun fra Billund Kommune er ny formand for Sund By Netværket.

- Vi har gang i en rigtig dårlig businesscase lige nu. Folk lever godt nok længere. Men samtidig får vi flere og flere kronisk syge med mange livsstilssygdomme.

- Det bruger vi enorme summer på at behandle og operere for. Men havde de levet bare lidt sundere, ville vi spare ufatteligt mange penge, som vi så kunne bruge på velfærd på så mange andre områder, siger hun.

Mandag holder Danske Regioner en digital Camp Folkesundhed med en ny folkesundhedslov på programmet.

Ritzau

 

https://www.dk-sundhed.dkartikel/det-daarlige-hjerte-starter-i-butikken