DK Sundhed
De fleste børn og unge skal i skole hver anden uge efter påske
Alle partier undtagen Nye Borgerlige står bag aftalen.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Aftale om genåbning:
De fleste børn og unge skal i skole hver anden uge efter påske

Når alle over 50 år og alle sårbare er tilbudt vaccine, vil det meste åbne. Særlige regler for kommuner med høj smitte.

Et bredt flertal i Folketinget landede omkring midnat en aftale om genåbning de kommende uger. Den betyder blandt andet, at de fleste børn og unge i et vist omfang skal tilbage i skole og på uddannelser efter påske.

Skoler og uddannelser i kommuner med særligt høj incidens vil dog fortsat ikke få lov at åbne, fremgår det af aftaleteksten.

Ud over den gældende åbning i grundskolen åbnes for, at 5.-8. klasse kan vende tilbage med 50 pct. fysisk fremmøde (det vil sige hver anden uge) i det meste af landet.

Ud over den gældende åbning på ungdoms- og voksenuddannelser åbnes for, at eleverne her kan vende tilbage hveranden uge. På de videregående uddannelser kan afgangsstuderende på uddannelser med mange praksiselementer vende tilbage hveranden uge. Resten kan vende tilbage med 20 pct. fysisk fremmøde med særlig prioritering af førsteårsstuderende.

Fleksible modeller

Når alle over 50 år og sårbare er blevet tilbudt vaccine, er det udgangspunktet, at skoler og uddannelser må åbne fuldt ud. Indtil da vil aftalepartierne vurdere hveranden uge, om der er grundlag for at få endnu flere børn og unge fysisk tilbage.

Der overvejes fleksible modeller, fx med fokus på udendørs aktiviteter, forskudt fremmøde, delt fysisk undervisningstid og lignende, ligesom der også overvejes regionale og lokale modeller.

Alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige er med i aftalen, der også omfatter en langsigtet plan for genåbningen, åbning af liberale erhverv og andet.

De liberale serviceerhverv må genåbne 6. april med krav om mundbind mv. og coronapas, når det er klar. Fra 13. april må almindelig handel i indkøbscentre mv. på under 15.000 kvm genåbne med diverse krav. Indkøbscentre, stormagasiner, arkader med videre i kommuner med særlig høj incidens er undtaget.

Løbende tilpasning i offentlig indsats

De øvrige nuværende restriktioner forlænges til og med 20. april.

For den øvrige offentlige sektor, fx socialområdet, beskæftigelsesindsatsen, tilsyn med videre vil "regeringen løbende foretage nødvendige tilpasninger", og det samme gælder den offentlige transport.

De fleste restriktioner vil blive ophævet, når alle over 50 år er vaccineret. Det ventes at ske i maj.

Indtil da vil restriktioner gradvist blive udfaset i faser hver 14. dag. Det vil ske efter en faglig vurdering af udviklingen i smitte og nyindlæggelser.

Det vil i vidt omfang betyde et normaliseret Danmark i slutningen af maj. Den store forårsåbning kræver dog, at vaccinerne bliver leveret i det forventede tempo.

Tre kommuner med særlige regler p.t.

Den seneste ændring i børnenes fremmøde er netop trådt i kraft mandag.

Her er der kun fuldt fremmøde for alle elever i folkeskolen og på ungdomsuddannelser på Bornholm og landets andre ikke-brofaste øer.

Aafgangselever i folkeskolen og på ungdomsuddannelser i hovedstadsområdet er blevet opgraderet fra én dags ugentligt fremmøde udendørs til 50 procents fysisk fremmøde.

Det gælder dog ikke i Brøndby, Albertslund og Høje-Taastrup, fordi smittetallene her er for høje. I de tre kommuner er eleverne fra 5. klasse og op kun i skole én dag om ugen, og det samme gælder eleverne på ungdomsuddannelserne.

Se aftalen.

https://www.dk-sundhed.dkartikel/de-fleste-boern-og-unge-skal-i-skole-hver-anden-uge-efter-paaske