DK Sundhed
Brostrøm forventer relativ hurtig effekt af vaccine
I USA og Storbritannien er vaccinationerne med Pfizer-vaccinen i fuld gang, og i løbet af få dage bliver det Danmarks tur.
Foto: Michael Snyder, SIPA/Ritzau Scanpix

Brostrøm forventer relativ hurtig effekt af vaccine

Mandag blev den første coronavaccine godkendt i EU, og første leverance er på vej til Danmark.
22. DEC 2020 6.35
TEMA: Corona

Vi kan forvente en hurtig effekt af coronavaccinen, når de første vaccinationer går i gang. Det er meldingen fra Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

- Vi forventer, at vi relativt hurtigt kan se en effekt på, hvor mange der bliver smittet med covid-19 i de risikogrupper, som først får vaccinen. Der er alvorlige udbrud på flere plejehjem og blandt de allerældste, og dér tror vi, at vi vil se en effekt, når vi går i gang med vaccinationerne, siger Søren Brostrøm.

Mandag blev den første coronavaccine godkendt af EU-Kommissionen, og derfor er den første leverance på vej til Danmark.

De første danskere, der kan få vaccinen, er beboere på plejehjem, ældre i særlig risiko og udvalgt personale i sundhedsvæsnet og ældreplejen.

Hvem der får æren af at være vaccineprogrammets "patient nul", er endnu uvist. Men det står klart, at beboerne på landets plejehjem er langt fremme i køen.

Ifølge TV2 er landets 933 plejehjem blevet bedt om at indsende lister over, hvem der ønsker vaccinen. Deadline for listerne var mandag.

Centre under opbygning

Lige nu er vaccinationscentre ved at blive oprettet i hele Danmark. Region Hovedstaden har udpeget fem placeringer til vaccinationscentre. To skal ligge i København, de øvrige tre i Ballerup, Hillerød og Bornholm, oplyser regionen til TV2 Lorry.

Plejehjemsbeboere vil dog få vaccinen på plejehjemmet af praktiserende læger. Og de kommer ikke til at trække processen i langdrag, fastslår Lægeforeningen.

- Vi er klar, når vaccinen er klar!, skriver foreningen på Twitter.

I første omgang forventes det, at op til 250.000 danskere vil blive vaccineret i løbet af de to første måneder af det nye år.

Den første godkendte vaccine er udviklet og produceret af virksomhederne Pfizer og Biontech. Vaccinen har vist sig 95 pct. effektiv i fase 3-studier med op til 40.000 testpersoner.

Ritzau / ak

https://www.dk-sundhed.dkartikel/brostroem-forventer-relativ-hurtig-effekt-af-vaccine